20.11.08

Romaan

Romaani iseloomustavad sõnad: jutustav, ulatuslik, proosavormis, mitmeplaaniline tegevustik, probleemirohkus, keeruline sündmustik, arvukas tegelaskond, pika ajavahemiku kujutamine.

Romaan on ulatuslik jutustav kirjandusteos, mis on kirjutatud proosavormis. Sellele on iseloomulik mitmeplaaniline tegevustik ning probleemirohkus. Tavaliselt on ka romaanides keeruline sündmustik ja arvukas tegelaskond. Nendes kujutatakse pikka ajavahemikku.

Romaan muutus kõige populaarsemaks žanriks 19. ja 20. sajandil. Arenguromaanid kujutavad tegelaste elu eri etappe ning neis uuritakse inimesi, asju ja nähtusi sügavuti, püütakse jõuda põhjuslike seosteni. Juhtumusromaanid koosnevad omavahel liidetus sündmuste kirjeldustest. Võrreldes arenguromaaniga, liigutatakse seal otsekui mööda pealispinda. Romaan moodustab mitmeköitelisi sarju: di-, tri-, tetra-, pentaloogia jne. Olen lugenud seiklusromaane, kriminaalromaane, armastusromaane.

Kuulsamad Eesti ja välismaa romaanikirjanikud:






Hispaanlane Miguel de Cervantes oli Hispaania poeet ning romaani- näitekirjanik. Tema tuntuim teos on "Don Quijote".
















Prantslane Honore de Balzac oli Prantsuse kirjanik. Tema tuntuimad teosed on "Valitud teosed", "Liilia orus".





















Alexandre Dumas oli Prantsuse kirjanik, kes oli tuntud ajalooliste seiklusromaanide poolest. Tema tuntuimad teosed: "Kolme musketäri", "Krahv Monte-Cristo", "Kakskümmend aastat hiljem".










Eduard Vilde oli Eesti kirjanik, kelle tuntumad teosed on: "Musta mantliga mees", "Kuhu päike ei paista", "Mahtra sõda"























Anton Hansen Tammsaare oli Eesti kirjanik. Tema tuntuimad teosed: "Tõde ja õigus", "Kilgivere Kustas", "Mäetaguse vanad".













Karl Ristikivi oli Eesti kirjanik. Tema tuntuimad teosed on: "Lendav maailm", "Semud", "Sellid"



Kommentaare ei ole: